GRONINGEN - Maarten Loonen, bioloog en directeur van het Arctisch Centrum op Spitsbergen, heeft een streetview gemaakt van Ny Alesund, het onderzoeksdorp waar hij twee maanden per jaar woont.

Met hulp van zo'n drieduizend foto's en honderden videofilmpjes kan iedereen met Loonen meewandelen door het poolgebied.

Dat heeft de Rijksuniversiteit Groningen, beheerder van het Nederlands poolstation op Spitsbergen, woensdag bekendgemaakt. Loonen houdt dagelijks op www.poolstation.nl een dagboek bij van zijn werk in Ny Alesund.

Poolgangers

De Noordpoolonderzoeker onderhoudt via de site tevens contact met Erik Verhagen, de eerste Nederlander die op de Zuidpool overwintert. De streetview maakt bezoekers deelgenoot van het leven van poolgangers.

Loonen kwam op het idee door Google Street View, dat wereldwijd steden en plaatsen toegankelijk maakt. Voor Google Street View zijn net deze week opnames gemaakt in het Openluchtmuseum in Arnhem, dat samen met De Hoge Veluwe, de Efteling en attractiepark Slagharen als Nederlandse toeristische trekpleister op Google te bezoeken zal zijn.