HAARLEM - Tot er voldoende legale diensten bestaan om bijvoorbeeld muziek te downloaden gaat de stichting Brein geen kleine aanbieders van illegale digitale bestanden aanpakken. Dat heeft directeur Kuik van de stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) woensdag verklaard.

Volgens Brein is het onrechtvaardig om zonder legaal alternatief mensen te vervolgen. De stichting strijdt tegen internetpiraterij namens de film- en muziekindustrie. "Dit gat in de markt heeft zich gevuld met illegale aanbieders. Het is de taak van de industrie om zijn klanten goed te bedienen. Pas daarna kun je effectief gaan handhaven", aldus directeur Kuik.

Brein verwacht niet dat voor het eind van dit jaar breed beschikbare legale downloaddiensten bestaan. "Tot die tijd concentreren we ons alleen op de excessen, de grootverbruikers", zegt directeur Kuik. Net als zijn Amerikaanse evenknie RIAA (Recording Industry Association of America) denkt Brein dan aan particulieren die meer dan duizend bestanden aanbieden via uitwissseldiensten zoals KaZaA. En met name internetters die films verspreiden die nog niet zijn uitgebracht op video of dvd lopen extra risico's, zegt Kuik.

In de Verenigde Staten heeft Apple sinds het begin van dit jaar een succesvolle downloaddienst. Tegen betaling van 99 dollarcent per download stelt Apple een grote catalogus met muziekbestanden ter beschikking. De dienst wordt pas volgend jaar in Europa beschikbaar. In Nederland biedt Yeahronimo.com sinds augustus tegen betaling muziek aan. De stichting Brein acht de catalogus van Yeahronimo.com nog te klein om de dienst als volwaardig alternatief te beschouwen.

De stichting Brein benadert sinds kort grootgebruikers met waarschuwingen dat ze onrechtmatig en onwenselijk handelen. Sommige internetaanbieders helpen met het sturen van de waarschuwingen als de overtreders zich hebben afgesloten voor direct contact. Directeur Kuik wenst om concurrentieoverwegingen geen namen van deze aanbieders te noemen.

Internetprovider XS4ALL weigert om in opdracht van Brein zijn klanten te waarschuwen. "Dat is een probleem tussen de klager en de overtreder", aldus een woordvoerster woensdag.