AMSTERDAM - Google is begonnen met een publieke test van nieuwe zoektechnologie, die sneller en nauwkeuriger moet zijn dan de huidige versie van de site.

Het bedrijf laat gebruikers de nieuwe versie nu testen op een experimentele website. Ze worden daarbij uitgenodigd om commentaar te geven, en daarbij het codewoord 'caffeine' in te vullen.

In een aankondiging schrijft het bedrijf vooral geïnteresseerd te zijn in de verschillen in zoekresultaten tussen de huidige versie van Google en de nieuwe technologie.

Actualiteit

De nieuwe versie lijkt meer nadruk te leggen op de actualiteit van zoekresultaten. Dat aspect staat sterk in de belangstelling sinds de opkomst van microblogdiensten als Twitter, die veel worden gebruikt om actuele onderwerpen te bespreken.

Google toonde al eerder belangstelling voor technologie die 'live zoeken' mogelijk maakt. Ook Twitter zelf werkt inmiddels aan een zoekmachine.

Marktaandeel

Google is wereldwijd verreweg de grootste zoekmachine op internet. In de Verenigde Staten bedraagt het marktaandeel van Google zo'n 65 procent, en in Europa ligt dat zelfs boven de 90 procent.

Toch zijn er kapers op de kust. Microsoft lanceerde eerder dit jaar een vernieuwde versie van zijn zoekmachine Live Search onder de naam Bing. Die kreeg positieve kritieken.

Yahoo

Eerder deze maand werd bekend dat Microsoft zijn krachten gaat bundelen met concurrent Yahoo. Yahoo geeft een licentie op zijn zoektechnologie aan het softwarebedrijf, om Bing verder te verbeteren. Bing gaat vervolgens de zoekmachine van Yahoo aandrijven, en de twee delen de advertentieinkomsten.

Facebook

Ook Facebook richt zich inmiddels op actuele zoekresultaten. Het bedrijf lanceerde maandag een nieuwe versie van zijn eigen zoekfunctie, die recente statusupdates van gebruikers weergeeft als die hun profiel hebben opengesteld.