AMSTERDAM - De website van auteursrechtenorganisatie Stichting Brein is opnieuw uit de lucht. Een cyberaanval zou de site helemaal hebben platgelegd.

Bij een zogenoemde 'distributed denial-of-service-aanval' wordt een enorme hoeveelheid informatie op een website afgevuurd waardoor de server bezwijkt en de site onbereikbaar wordt.

Of er ook bestanden zijn vernield of informatie is gestolen bij deze aanval, is niet bekend, aldus een woordvoerster van de stichting.

Eind juni werd de website van de auteursrechtenorganisatie ook bestookt en ging de pagina enkele dagen uit de lucht. Of de aanval nu door dezelfde mensen is uitgevoerd, is niet bekend.

Proces

Stichting Brein voert een juridisch proces tegen downloadsite The Pirate Bay. Of de dader ook in die hoek gezocht moet worden, is niet bekend.

''We weten niet wie erachter zit en we zijn erg voorzichtig om iemand de zwarte piet toe te spelen.''

Google

Inmiddels zijn de gevolgen van de aanval ook bij Google merkbaar. De site van Brein is al uit de zoekresultaten van Google verdwenen.

Volgens een woordvoerster moet de website binnenkort weer te bezoeken zijn. Stichting Brein heeft nog geen aangifte gedaan.