AMSTERDAM - Apple en Google hadden een onderlinge afspraak om niet elkaars personeel weg te kapen. Die ongeschreven overeenkomst is beëindigd toen Google-topman Eric Schmidt eerder deze maand zijn bestuursfunctie bij Apple opgaf.

Dat schrijft technologiesite Techcrunch, die een geanonimiseerde e-mail publiceert waarin een medewerker van de personeelsafdeling van Google een sollicitant afwijst omdat die op dat moment voor Apple werkt.

De twee bedrijven zijn al enige tijd onderwerp van een onderzoek door de Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC. Dat onderzoek richt zich onder meer op de banden tussen Apple en Google op bestuurlijk niveau. Naast Eric Schmidt, die bij Apple onlangs terugtrad, heeft ook Art Levinson zitting in het bestuur van beide ondernemingen.

Concurrenten

De Amerikaanse mededingingsregels staan niet toe dat concurrerende bedrijven bestuurders delen. Nu Apple en Google zich beide begeven op de markten voor onder andere mobiele telefonie (iPhone en Android) en webbrowsers (Safari en Chrome), zijn de twee steeds meer elkaars concurrenten.

Eric Schmidt trad mede daarom onlangs terug uit het bestuur van Apple. Volgens Techcrunch zou daarmee ook een einde zijn gekomen aan de informele afspraak om elkaars medewerkers niet te werven.

In juni meldde de Washington Post al op basis van 'betrouwbare bronnen' dat de FTC geïnteresseerd is in mogelijke onderlinge afspraken over personeelswerving tussen de twee bedrijven. Ook internetbedrijf Yahoo zou in dat onderzoek een rol spelen, schreef de krant destijds.