ROTTERDAM - De Twitterpagina van Ab Osterhaus is niet van hem. ''Ik Twitter helemaal niet. Iemand misbruikt mijn naam''.

Dat liet de viroloog maandag weten naar aanleiding van een bericht op de website Natuurwetenschap & Techniek.

Hij kwam achter het misbruik nadat verschillende media hem hadden gebeld naar aanleiding van 'zijn' uitspraken op internet. Ook citeerden diverse media hem in hun producties.

Osterhaus vindt het allemaal heel vervelend. Hij heeft geen idee wie hier achter zit. Hij weet ook niet wat er op internet staat. In elk geval wil hij het er niet bij laten zitten. Onderzocht wordt welke stappen hij kan ondernemen.

De nep-Osterhaus laat via Twitter zijn licht schijnen over de Mexicaanse griep.

NOS

Het is niet de eerste keer dat een Twitteraar zich voordoet als een prominente Nederlander. Zo kampte de NOS met verschillende nepaccounts van mensen die zich voordeden als Journaalredacteuren.

Verifiëren

Twitter kondigde enige tijd geleden aan dat het accounts van bekende gebruikers gaat verifiëren. De echte accounts zijn dan herkenbaar aan een speciale vermelding.

Het ontbreken daarvan wil echter niet zeggen dat een account nep is. Lang niet alle prominente Twitteraars zijn al doorgelicht.