AMSTERDAM - Toshiba wil lid worden van het consortium dat de Blu-ray-standaard beheert. De stap is opmerkelijk, omdat het Japanse elektronicabedrijf tot voor kort gold als de belangrijkste voorvechter van het concurrerende HD-DVD.

HD-DVD en Blu-ray vochten de afgelopen jaren een verbeten concurrentiestrijd uit. Beide formaten wedijverden om de opvolging van de huidige dvd. Schijfjes in de nieuwe formaten kunnen veel meer gegevens bevatten dan een gewone dvd, waardoor bijvoorbeeld films in veel grotere kwaliteit te zien zijn.

Toshiba was de grootste voorvechter van de HD-DVD-standaard. Verder werd het formaat gesteund door bedrijven als NEC, Intel, Paramount en Microsoft. Blu-ray had onder meer Sony, Apple, Dell, Walt Disney en Warner achter zich.

Nederlaag

Blu-ray nam op de consumentenmarkt een voorsprong, toen Sony een Blu-rayspeler inbouwde in zijn spelcomputer Playstation 3. Nadat de belangrijkste filmstudio's zich ook achter Blu-ray schaarden, erkende Toshiba zijn nederlaag en staakte het begin 2008 de ontwikkeling van HD-DVD-spelers. Het mislukte experiment kostte het bedrijf in 2008 naar schatting 650 miljoen euro.

De concurrentiestrijd tussen de twee formaten zorgde er voor dat consumenten bij de overstap naar een dvd-opvolger lange tijd de kat uit de boom keken.

Toshiba heeft zich nu aangemeld bij de Blu-ray Disc Association. Het bedrijf kondigt aan verschillende producten op de markt te willen brengen die van het formaat gebruikmaken, waaronder laptops en Blu-rayspelers.