AMSTERDAM - Negen lekken in software van Microsoft worden dinsdag door het bedrijf gedicht. Vijf daarvan gelden als 'kritiek'.

Dat heeft het softwarebedrijf vrijdag bekendgemaakt in zijn traditionele vooraankondiging voor systeembeheerders. Microsoft dicht nieuw ontdekte lekken in principe iedere tweede dinsdag van de maand.

Door dat op een vast moment te doen, kunnen systeembeheerders er beter op anticiperen. Microsoft hoopt dat bedrijven en consumenten de updates daardoor sneller installeren.

Windows

Acht van de negen lekken die dinsdag worden aangepakt, treffen besturingssysteem Windows. De negende update is bestemd voor Microsoft Office en verschillende serverproducten van het bedrijf.

Nadere details over de updates heeft Microsoft nog niet gepubliceerd. Kritieke lekken, een kwalificatie die geldt voor vijf van de negen aangepakte kwetsbaarheden, zijn lekken die kunnen worden misbruikt om kwaadaardige software te verspreiden via internet.

Apple

Een van de lekken treft naast Windows ook de Remote Desktop Client voor Apple-computers, een programma waarmee gebruikers vanaf een Mac verbinding kunnen leggen met Windowssystemen.

De updates worden vanaf dinsdag verspreid via de automatische updatefunctie van Microsoft. De meeste updates vereisen dat de computer na installatie opnieuw wordt opgestart.