AMSTERDAM - Ook cybercriminelen zijn getroffen door de economische crisis. Volgens een rapport van beveiligingsbedrijf G Data lopen de investeringen in bijvoorbeeld botnets flink terug.

Dat meldt het bedrijf in een vrijdag verschenen nieuwe editie (PDF) van een halfjaarlijkse rapportage over de verspreiding van 'malware', kwaadaardige software zoals virussen, wormen en Trojaanse paarden.

Volgens het rapport is de hoeveelheid malware in de eerste zes maanden van 2009 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder meer dan verdubbeld, maar ten opzichte van de tweede helft van 2008 bedraagt de stijging 'slechts' 15 procent.

Hand op de knip

De afnemende groei duidt er volgens G Data op dat ook cybercriminelen geraakt zijn door de neergang van de economie. Niet alleen consumenten houden de hand op de knip, maar ook de opdrachtgevers van bijvoorbeeld de verzending van spam zijn minder bereid om geld uit te geven.

Botnets, netwerken van pc's die zijn besmet met malware en daardoor onder controle staan van cybercriminelen, zijn daardoor een stuk minder populair. Doorgaans worden dergelijke netwerken verhuurd om bijvoorbeeld spam of virussen te verspreiden.

Sociale netwerken

In plaats daarvan richten malwaremakers hun aandacht steeds meer op sociale netwerken, schrijft G Data. Volgens het bedrijf zijn diensten als Twitter, Facebook, MySpace en Hyves niet alleen onder internetters, maar ook onder cybercriminelen een steeds populairder platform.

De sites moeten zich regelmatig verdedigen tegen kwaadaardige software die zich via linkjes of nepvideo's op dergelijke netwerksites verspreidt.

Koobface

In juli was Twitter bijvoorbeeld het doelwit van de worm Koobface. Die worm, die eerder Facebook en MySpace al teisterde, postte op de microblogdienst linkjes naar een zogenaamde video. Wie die trachtte te bekijken, werd besmet. Vervolgens gebruikte de worm ook het Twitter-account van het slachtoffer om zichzelf verder te verspreiden.

Twitter maakt inmiddels gebruik van filtertechnologie die het posten van dergelijke kwaadaardige linkjes moet tegengaan. Een nieuwe variant van Koobface, die deze week op Twitter de kop op stak, tracht dat filter te omzeilen door meer variatie te gebruiken in de linkjes en de begeleidende tekst.

Windows

Volgens G Data zijn Windowsgebruikers nog altijd verreweg het belangrijkste doelwit van cybercriminelen. Maar liefst 99,3 procent van de ontdekte malware richtte zich in de onderzochte periode op varianten van dat besturingssysteem. Wel zouden andere platformen, zoals Apples Mac OS X of mobiele telefoons, in opkomst zijn.

Zo werd in april voor het eerst een botnet ontdekt dat bestond uit Applecomputers. Die waren besmet met een worm die zich verspreidde via op internet circulerende illegale versies van software van Adobe en van Apples kantoorpakket iWork.