AMSTERDAM – Het zal binnenkort niet meer mogelijk zijn om het adres en telefoonnummer van .nl-domeinnaamhouders op te vragen.

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft hiertoe besloten uit privacyoverwegingen en omdat Europese regelgeving dit niet toestaat, zo laat SIDN-woordvoerster Hoogeveen weten aan NU.nl.

Omdat de SIDN het wel wenselijk acht dat domeinnaamhouders benaderbaar zijn zullen naam en mailadres wel opvraagbaar blijven.

Bepaalde instanties, zoals politie en justitie, zullen onder voorwaarden wel uitgebreidere persoonsgegevens kunnen opvragen.

Misbruik

Uitgangspunt van de SIDN is dat ingegrepen moet kunnen worden als misbruik wordt gemaakt van het merkrecht of als er illegale content wordt gepubliceerd via een bepaalde domeinnaam.

De stichting wil zelf geen rol spelen als bemiddelaar tussen domeinnaamhouder en een klagende partij. Dat zou met 3,5 miljoen domeinnamen te veel werk opleveren.

Bovendien wil de SIDN niet zelf beoordelen of het terecht is dat contact wordt gezocht met de eigenaar van een domeinnaam.

Domeinnaamdebat

Volgens Hoogeveen is de aanpassing van de gegevenspublicatie het gevolg van een domeinnaamdebat, eind 2008.

Daar debatteerden diverse instanties hoe de gegevens van de domeinnaamhouders in de toekomst moeten worden ontsloten.

CBP

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vindt de maatregel niet ver genoeg gaan. Zo laat het college weten tegenover Webwereld.

Het college wil dat gegevens van particulieren helemaal niet meer op te vragen zijn, maar uitsluitend de hostingprovider die de domeinnaam registreert.

Europese wetgeving zou volgens het CBP publiceren van uitsluitend naam en mailadres ook niet toestaan.