AMSTERDAM – Mensen die veel tijd doorbrengen op sociale netwerksites zoals Facebook, worden vaker jaloers op hun geliefde. Dat hebben Canadese wetenschappers vastgesteld. 

Onderzoekers van de University of Guelph hielden een enquete, waarbij 308 studenten moesten aangeven hoe veel tijd ze doorbrachten op Facebook en op welke manier ze omgingen met het profiel van hun geliefde.

Ondervraagden die de sociale netwerksite intensiever bezochten dan gemiddeld (meer dan 38 minuten per dag), bleken vaker tekenen van jaloezie vertoonden ten opzichte van hun partner.

Ex-geliefden

Zo namen fanatieke Facebook-bezoekers meer tijd om de profielen van ex-geliefden van hun partner te bestuderen. Ook kregen ze sneller argwaan als ze een onbekend persoon van het andere geslacht tegenkwamen op het profiel van hun partner.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cyberpsychology & Behaviour.

Vicieuze cirkel

Volgens de onderzoekers zorgt de jaloezie die kan ontstaan door sociale netwerksites vaak voor een vicieuze cirkel. Mensen die langer op Facebook actief zijn, hebben namelijk meer kans op jaloersmakende informatie te vinden over hun partner. Als gevolg daarvan brengen ze nog meer tijd door op de netwerksite om de informatie uitgebreid te checken.

De ondervraagde vrouwen uit het onderzoek waren over het algemeen vaker jaloers dan de mannen. Maar de trend dat vrouwen eerder gevoelens van jaloezie ontwikkelen, komt volgens de wetenschappers ook naar voren in andere wetenschappelijke onderzoeken.

Oud profiel

Mensen die al heel lang een Facebook-profiel bijhouden, lopen ook een groter risico dat hun geliefde jaloers wordt, zo beweren de wetenschappers. “Oudere Facebook-gebruikers hebben een langere historie met meer oude vrienden en partners, waar hun geliefden jaloers op kunnen worden”, aldus onderzoeksleidster Amy Muise.