AMSTERDAM - Een aanval van hackers op onder meer Twitter, Facebook en LiveJournal die donderdag voor problemen zorgde, was gericht op één gebruiker van de sociale webdiensten.

Dat zegt een medewerker van netwerksite Facebook tegen CNet. Een zogenoemde 'denial-of-service'-aanval legde donderdagmiddag (Nederlandse tijd) microblogdienst Twitter zeker twee uur plat. Andere diensten, zoals Facebook, blogplatformen Blogger en LiveJournal en videosite Youtube, werden ook aangevallen, maar hadden minder last van de actie.

Bij een denial-of-service-aanval wordt een webserver overladen met valse verbindingsverzoeken. De server raakt dan overbelast, waardoor een website niet meer bereikbaar is.

Cyxymu

Volgens Facebook zou de aanval gericht zijn op een Georgische gebruiker van al die diensten, die opereert onder de naam Cyxymu, een stad in de omstreden regio Abchazië binnen de voormalige Sovjet-republiek.

De medewerker wil niet speculeren over de achtergrond van de actie, maar deze week is het precies een jaar geleden dat Georgië en Rusland een korte oorlog uitvochten om de controle over de regio's Zuid-Ossetië en Abchazië.

Die oorlog vormde destijds ook al aanleiding voor verschillende cyberaanvallen. Zo legden vermoedelijk Russische hackers talloze Georgische websites plat, en overspoelden ze internet met een enorme golf pro-Russische spamberichten.

Kremlin

In een interview met The Guardian zegt 'Cyxymu', een 34-jarige docent economie in de Georgische hoofdstad Tbilisi, er zeker van te zijn dat de aanvallen zijn uitgevoerd in opdracht van het Kremlin. "Een aanval op deze schaal, waarbij drie webdiensten wereldwijd worden getroffen, kan alleen worden uitgevoerd door iemand met ruime middelen."