AMSTERDAM - Microsoft spreekt tegen dat in Windows 7 een bug is opgedoken die de aanstaande verschijning van het nieuwe besturingssysteem kan vertragen.

Een weblogger beschreef hoe de foutcontrole van harde schijven en andere media onder bepaalde omstandigheden zodanig veel geheugen zou opeisen, dat de computer kan vastlopen.

Volgens sommigen zou de bug kunnen leiden tot uitstel van de voor 22 oktober geplande lancering van Windows 7. Het besturingssysteem is af, en wordt sinds kort gedistribueerd onder pc-fabrikanten. Sinds donderdag kunnen ook abonnees van Technet en MSDN, twee betaalde diensten voor it'ers, de definitieve versie van Windows 7 bemachtigen.

Sinofsky

Steven Sinofsky, binnen Microsoft verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Windows, ontkent dat er sprake is van een ernstige bug. Het geheugengebruik van de schijfcontrole is inderdaad groot als een bepaalde optie wordt ingeschakeld, maar dat is bewust: het zorgt ervoor dat de operatie snel kan verlopen. Bovendien is de software ontworpen om een deel van het geheugen beschikbaar te laten voor Windows zelf of voor andere toepassingen.

Chip

Het probleem waarbij de computer vastloopt, lijkt zich alleen voor te doen op pc's met een bepaalde chip. Vermoedelijk is dus niet Windows zelf, maar de chip of het daarbij behorende stuurprogramma schuldig. Sinofsky schrijft dat Microsoft inmiddels een veertigtal verschillende testmachines heeft ingeschakeld in de hoop te klacht te reproduceren.

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat het probleem de lancering van Windows 7 werkelijk zal vertragen, omdat de bug zich alleen onder een zeldzame combinatie van omstandigheden lijkt voor te doen.