AMSTERDAM - Een onderzoek naar de banden tussen Apple en Google door de Amerikaanse handelswaakhond FTC gaat gewoon door.

Maandag werd bekend dat Eric Schmidt, die bestuurslid was van beide bedrijven, zich uit de leiding van Apple terugtrekt.

Dat is voor de FTC echter geen aanleiding een onlangs aangekondigd onderzoek naar de twee bedrijven te staken, laat de waakhond in een verklaring weten.

Schmidts dubbelfunctie stond op gespannen voet met Amerikaanse mededingingswetgeving, die voorschrijft dat bedrijven die elkaars concurrenten zijn geen bestuurders mogen delen.

Smartphones

Apple en Google begeven zich de laatste jaren echter steeds meer op elkaars terrein. Zo zijn beide bedrijven actief op de markt voor smartphones, met de iPhone en het mobiele besturingssysteem Android, en bieden ze allebei een webbrowser aan (Safari en Google Chrome).

Bovendien maakte Google onlangs bekend een eigen besturingssysteem voor computers op de markt te brengen, Chrome OS. Apple biedt al jaren Mac OS X aan bij zijn computers.

Gecompliceerd

Schmidt moest zich in het bestuur volgens Apple steeds vaker buiten discussies houden, om belangenconflicten te voorkomen. Dat tastte de effectiviteit van zijn functie aan.

De verhoudingen tussen de twee bedrijven werden bovendien steeds gecompliceerder. Apple weigerde recent tot tweemaal toe een toepassing van Google toe te laten in de App Store, de softwarewinkel van de iPhone.

FCC

De Amerikaanse telecomwaakhond FCC is mede naar aanleiding daarvan een onderzoek gestart, omdat het wil weten of Apple zijn positie misbruikt om concurrerende diensten te blokkeren. Veel waarnemers vermoeden dat Apples telecompartner AT&T achter de weigering zit van een applicatie waarmee gebruikers goedkoop of zelfs gratis kunnen bellen en sms'en.

Dwarsverbanden

Handelswaakhond FTC neemt niet direct genoegen met het opstappen van Schmidt. Hoewel de toezichthouder de stap zegt toe te juichen, blijft het 'bestuurlijke dwarsverbanden tussen de bedrijven' onderzoeken, zo meldt de FTC in een verklaring. Naast Schmidt delen de twee technologiebedrijven ook bestuurslid Art Levinson.