AMSTERDAM - Eén op de acht Franse huishoudens heeft een breedband internetaansluiting. Frankrijk is daarmee één van de Europese koplopers op breedbandgebied. In 2001 is het aantal snelle internetverbindingen met maar liefst 500 procent gegroeid.

Naast het aantal kabelinternetters, komt de stijging vooral voor rekening van het aantal adsl-abonnementen bij telefoonmaatschappij France Telecom (Wanadoo). De grootste aanbieder Wanadoo.frT-Online France/Club InternetMangoostaNoos

In Frankrijk zijn ongeveer 700.000 huishoudens met breedbandinternet, aldus onderzoeksbureau Barometres Multimedia de Mediametrie. Adsl (assymmetric digital subscriber line) is tot tien keer sneller dan een gewone modemverbinding. Naar schatting telt het land 15,6 miljoen mensen die gebruik maken van internet.

Modems

Samenhangend met het aantal snelle verbindingen is ook de internetactiviteit met 26 procent gestegen, zo blijkt uit de berekeningen van Barometres Multimedia.Het goedkoopste breedbandabonnement kost in Frankrijk 45 euro per maand (ca. fl.100) exclusief een maandelijks bedrag voor de modem, of de eenmalige koopsom van 119 euro (fl.262).

Frankrijk kreeg twee jaar geleden de eerste adsl-verbindingen. Aan het einde van 2000 waren er al 60.000. Tegen het einde van 2001 verkocht Wanadoo.fr er ongeveer 15.000 per week nadat de prijs met dertig procent was gedaald.