AMSTERDAM - Twitter heeft een filter ingebouwd om te voorkomen dat gebruikers via de microblogdienst links naar malafide websites verspreiden.

Dat meldt Mikko Hypponen van beveiligingsbedrijf F-Secure op zijn blog. Twitter zelf heeft aan de beveiliging geen ruchtbaarheid gegeven.

Dankzij de toenemende populariteit van Twitter staat de dienst ook steeds meer in de belangstelling van cybercriminelen, die er al of niet geautomatiseerd links verspreiden naar websites met kwaadaardige software.

Verkorte links

Dat wordt des te gemakkelijker gemaakt omdat Twitter, een dienst waar berichtjes maximaal 140 tekens lang mogen zijn, geplaatste links vervangt door een verkorte versie, waardoor voor gebruikers vaak niet direct duidelijk is waar de link naartoe leidt.

Google

Twitter maakt gebruik van een filter dat wordt aangeboden door Google. Als een gebruiker een link post, wordt die gecontroleerd aan de hand van een steeds geactualiseerde zwarte lijst met kwaadaardige websites. Staat de link op de lijst, dan geeft Twitter een foutmelding.

Hypponen ontdekte het filter toen hij via zijn Twitter-account probeerde te waarschuwen voor een malafide website die probeerde gebruikers van MySpace te lokken.