KAATSHEUVEL - Holle Bolle Gijs en de bewoners van de Apenheul maken binnenkort hun entree in Google Street View.

Het Amerikaanse internetbedrijf fotografeert deze populaire Nederlandse attracties voor zijn veelbesproken dienst, waarmee internetgebruikers alvast een kijkje kunnen nemen bij de plaatsen die zij willen bezoeken.

Google organiseerde twee weken geleden samen met VVV Nederland een internetpeiling met de vraag welke toeristische attracties een 114 kilo zware fiets met camera's moest bezoeken.

Naast De Efteling en de Apenheul kwamen Attractiepark Slagharen, Nationaal Park de Hoge Veluwe en het Nederlands Openluchtmuseum als winnaars uit de bus. In totaal werd 22.000 keer gestemd.

Efteling

De Efteling is het eerst aan de beurt. Maandag werd er getest. Het echte werk begint dinsdag. Google hoopt het attractiepark in Kaatsheuvel in twee tot drie dagen in beeld te kunnen brengen, afhankelijk van het weer.

Street View maakte eerder dit jaar zijn debuut in Nederland. Steden als Amsterdam, Rotterdam en Groningen zijn al in kaart gebracht met de auto.

Fiets

Voor moeilijk bereikbare plekken is nu een maand lang een in de Verenigde Staten ontwikkelde fiets overgekomen. Een studente en een docente zullen elkaar afwisselen met de fietstocht.

Onomstreden is Street View niet, omdat in het verleden ook mensen in beeld zijn gebracht die dat helemaal niet wilden. Google zegt dat klagers 'hun' foto's kunnen laten verwijderen.