AMSTERDAM - Topman Eric Schmidt verlaat het bestuur van Apple. De dubbelfunctie kwam recent onder vuur te liggen van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten, omdat Apple en Google meer en meer in elkaars vaarwater zitten.

De bedrijven zijn bijvoorbeeld allebei actief op de markt voor moderne mobiele telefoons. Apples iPhone-platform en Googles mobiele besturingssysteem Android zijn voorname concurrenten. Ook bieden beide bedrijven een webbrowser (Safari en Chrome) en een besturingssysteem (Mac OS X en Chrome OS) aan.

Amerikaanse regelgeving staat concurrerende bedrijven niet toe om bestuursleden te delen, om te voorkomen dat ze bijvoorbeeld ongeoorloofde afspraken zouden kunnen maken over prijzen of afscherming van de markt.

Belangenconflicten

In een persverklaring laat Apple-topman Steve Jobs weten dat Schmidts bestuurslidmaatschap bij Apple steeds minder zinvol werd, omdat hij zich bij steeds meer onderwerpen aan de besluitvorming onttrok om belangenconflicten te voorkomen. Hij treedt daarom terug, zo is met wederzijdse instemming besloten.

Dubbelfunctie

De dubbelfunctie werd bovendien steeds ongemakkelijker: Google en Apple kwamen recent een aantal keer met elkaar in botsing, bijvoorbeeld door Apples weigering om twee applicaties van Google toe te laten in de App Store, de softwarewinkel van de iPhone.

Google en Apple delen overigens nog een bestuurslid: Art Levinson. Over zijn positie melden de betrokken bedrijven niets.