AMSTERDAM - De Amerikaanse telecomwaakhond FCC stelt een onderzoek in naar het toelatingsbeleid van Apple tot de App Store, de downloaddienst voor iPhone-toepassingen.

De toezichthouder wil weten of Apple en telecombedrijf AT&T samenwerken om aanbieders van concurrerende diensten uit de App Store te weren. De FCC heeft brieven gestuurd aan Apple, AT&T en aan Google.

De weigering door Apple om een applicatie van Google toe te laten, vormt de directe aanleiding voor het onderzoek. De geweigerde App biedt toegang tot de dienst Google Voice.

Gratis bellen

Met Voice kunnen gebruikers onder meer goedkoop of zelfs gratis bellen en sms'en, binnenkomende gesprekken laten doorschakelen naar verschillende andere telefoonnummers, en voicemailtjes ontvangen als tekstberichten. De dienst is momenteel alleen in de Verenigde Staten op uitnodiging beschikbaar.

Apple accepteerde de applicatie niet in de App Store, en ook enkele door derde partijen ontwikkelde Google Voice-toepassingen werden geweigerd. Volgens het bedrijf dupliceren de programma's bestaande functionaliteit van de iPhone, wat tot verwarring zou kunnen leiden bij de consument.

AT&T

Veel waarnemers vermoeden echter dat Apple handelt in samenspraak met telecombedrijf AT&T, dat de iPhone in de Verenigde Staten als enige verkoopt. De mobiele provider zou vrezen voor zijn inkomsten als een dienst als Google Voice voet aan de grond krijgt. AT&T ontkent die aantijgingen.

Korte tijd eerder werd Google ook al gedwongen om zijn lokatiedienst Google Latitude als webdienst aan te bieden voor iPhone-gebruikers. Volgens Apple zou een aparte applicatie tot verwarring kunnen leiden met de bestaande kaartentoepassing.

Weerstand

Apples beleid voor de App Store stuit op steeds meer weerstand. Het bedrijf zou onberekenbaar zijn en toepassingen vaak zonder toelichting weigeren. Daardoor wordt de iPhone voor ontwikkelaars een steeds minder aantrekkelijk platform: omdat onduidelijk is of een applicatie wordt toegelaten, en waarom eventueel niet, weten ze niet of hun investeringen iets zullen opleveren.

Volgens critici vormt Apples beleid een belemmering voor innovatie. De invloedrijke technologiesite Techcrunch vergeleek de App Store onlangs met een 'ommuurde tuin', een term die tot enkele jaren geleden veel werd gebruikt om de besloten omgeving aan te duiden die mobiele telefoons toen waren. Telecomproviders blokkeerden daarop naar eigen inzicht diensten en toepassingen om hun eigen producten te beschermen tegen concurrentie.

Android

Het onderzoek van de FCC richt zich niet alleen op Apple. De toezichthouder wil ook van andere, vergelijkbare downloadwinkels, zoals de Android Market van Google, weten wat het beleid is.