AMSTERDAM - Websites van overheden zijn niet goed beveiligd, schrijft het AD. Op bijna 85 procent van de sites kunnen criminelen makkelijk bij persoonsgegevens en sofinummers.

Privacygevoelige websites van de Belastingdienst, de Nationale ombudsman en de Sociale Verzekeringsbank blijken zo lek als een mandje.

Dit blijkt uit onderzoek van internetbeveiliger Networking4all onder 684 sites van de overheid. Zegsman Paul van Brouwershaven zegt in de ochtendkrant: ''De overheid houdt zich niet aan de wet en gaat laks met gegevens om.''

Contactformulieren zouden de zwakke plekken zijn, waar kwaadwillenden gegevens vandaan halen.

Beveiligde verbindingen

Privacygevoelige gegevens op websites van de overheid worden wel degelijk beschermd, zo stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken maandagmiddag in een reactie op het onderzoek. Dat gebeurt veelal met beveiligde verbindingen.

Eenvoudige gegevens als adres en naam voor de ontvangst van een nieuwsbrief worden soms niet beveiligd doorgestuurd.

Maar wie bijvoorbeeld voor een sollicitatie een cv verstuurt via de website werkenbijhetrijk.nl doet dit via een beveiligde verbinding, zo laat het ministerie weten.

Specialisten

Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat het onderzoek van Networking4all is verstuurd naar het ministerie van Justitie, maar dat de specialisten van Binnenlandse Zaken er nog naar zullen kijken.

De VVD heeft inmiddels om opheldering gevraagd.