MELBOURNE - Chinese hackers belaagden zaterdag de website van het Australische Melbourne International Film Festival. Door de site te bestoken met valse boekingen en films onterecht als uitverkocht aan te duiden werd de online kaartverloop lamgelegd.

De hackers zijn woest omdat het festival binnenkort wordt bezocht door de prominente Oeigoerse activiste Rebiya Kadeer, die weinig opheeft met de Chinese autoriteiten.

De voorbereiding van de digitale aanval getuigde overigens niet van veel subtiliteit. Wie wilde bijdragen aan de sabotageactie kon op een Chinese website terecht voor gedetailleerde instructies, meldde een woordvoerster van het festival.

''Het is zeker China'', stelde de zegsvrouw, die benadrukte dat niets erop wijst dat de Chinese overheid aan de touwtjes heeft getrokken.

Achilleshiel

De hackers hebben overigens de achilleshiel van het filmspektakel gevonden. Ruim 60 procent van de kaartjes wordt via de site verkocht.

Het festival toont de documentaire The 10 Conditions Of Love, over de invloed die de Oeigoerse strijd om zelfbeschikking heeft op het gezinsleven van Kadeer.

De overwegend islamitische Oeigoeren eisen in China meer autonomie voor hun provincie Xinjiang, hetgeen ze op een ramkoers plaatst met het bewind in Peking.