BOSTON - De 25-jarige Amerikaanse student Joel Tenenbaum moet 675.000 dollar (473.512 euro) schadevergoeding aan vier platenmaatschappijen betalen voor het illegaal downloaden en verspreiden van muziek.

Dat heeft een juryrechtbank in de stad Boston vrijdag bepaald. De student had toegegeven dat hij vanaf 1999 honderden liedjes had gedownload en verspreid. Daarmee heeft hij inbreuk op de auteursrechten door vier platenmaatschappijen gepleegd.

Om praktische redenen was de aanklacht tegen hem beperkt tot dertig liedjes. De schadevergoeding komt neer op bijna 16.000 euro per liedje.

Daarmee komt Tenenbaum er wellicht nog relatief licht van af: de maximale schadevergoeding bij opzettelijke auteursrechtenschending kan oplopen tot 150.000 dollar per geval. Dan had hij 4,5 miljoen dollar moeten neertellen.

1,9 miljoen

Het is de tweede keer dat een dergelijke zaak voor de rechter komt in de Verenigde Staten. Eerder kreeg een vrouw een boete van 1,92 miljoen dollar (1,35 miljoen euro) opgelegd voor het downloaden en verspreiden van 24 liedjes.

De gezamenlijke platenmaatschappijen hebben duizenden mensen aangeklaagd voor dergelijke vergrijpen. De meeste zaken worden geschikt.