AMSTERDAM - De Amerikaanse student Joel Tenenbaum, die deze week in Boston terechtstaat voor het delen van muziek met uitwisselingsprogramma's als Kazaa en Limewire, hangt een hoge boete boven het hoofd.

Tenenbaum bekende donderdag op de derde zittingsdag dat hij in 2004 dertig liedjes had gedownload en verspreid. Ook gaf hij toe daarover in eerdere verklaringen te hebben gelogen.

De student bevestigde de echtheid van screenshots die op de zitting werden getoond. Daarop was een map op zijn computer te zien, waarin honderden gedeelde muziekbestanden stonden. De aanklacht tegen Tenenbaum beperkt zich om praktische redenen tot dertig liedjes.

Opzet

Tenenbaum zei volgens Ars Technica dat hij destijds niet stil had gestaan bij de vraag of zijn activiteiten legaal waren.

Die verklaring kan nog van belang blijken. Voor de vaststelling van de schadevergoeding die Tenenbaum vrijwel zeker aan de muziekindustrie zal moeten betalen, moet de jury bepalen of Tenenbaum opzettelijk auteursrechten heeft geschonden.

4,5 miljoen dollar

Als de jury dat bewezen acht, hangt Tenenbaum een maximale boete boven het hoofd van 150.000 dollar per liedje, in totaal 4,5 miljoen dollar.

Indien de jury niet overtuigd is van opzet, is de boete maximaal 30.000 dollar per nummer - in totaal negen ton. In het gunstigste geval komt hij er dan van af met een claim van 22.500 dollar: 750 dollar voor ieder liedje.

De voortekenen zijn voor Tenenbaum niet gunstig. De rechter instrueerde de juryleden, die vrijdag aan hun beraad moeten beginnen, dat ook 'roekeloze onnadenkendheid' als opzet moet worden beschouwd.