DEN HAAG - Het is de bedoeling dat het computernetwerk van de rechtbanken en gerechtshoven in de loop van vrijdag weer functioneert, nadat er donderdag een virus op gevonden was.

Een woordvoerster van de Raad voor de Rechtspraak meldde dat medewerkers uit voorzorg nog niet extern kunnen e-mailen en internetten, maar dat de computers waarop het virus zat, inmiddels grotendeels 'schoon' zijn.

Het ging om een onbekend aantal computers op één locatie, die van binnenuit waren besmet.

USB-stick

Waar het virus vandaan komt, is nog niet bekend. Mogelijk komt het van een besmette USB-stick. Het netwerk wordt vrijdag nagelopen, aldus de woordvoerster.

Het OM hoopt dat de problemen die het virus heeft veroorzaakt, voor zijn organisatie komend weekeinde zijn opgelost.

E-mail

Medewerkers van het OM kunnen momenteel geen externe e-mails ontvangen of versturen en ook het internet is voor hen tijdelijk niet toegankelijk.

Volgens een woordvoerder heeft het virus geen schade kunnen aanrichten, dankzij goede beveiliging en voorzorgsmaatregelen.

Quarantaine

Direct na de ontdekking van het virus zijn de OM-systemen ''in quarantaine'' geplaatst. Het OM maakt gebruik van dezelfde lijnverbindingen als de rechtbanken en gerechtshoven.

De digitale beperkingen van de OM-medewerkers zijn lastig, maar hebben geen invloed op de primaire processen, aldus de woordvoerder.