RIJSWIJK - Computersystemen in de rechtbanken, gerechtshoven en parketten van het Openbaar Ministerie (OM) in heel Nederland zijn donderdag getroffen door een computervirus.

Door het virus kunnen medewerkers van de gerechten en het OM niet met de buitenwereld e-mailen. Ook is internet in verminderde mate beschikbaar. Een woordvoerder van het OM zei dat deze functies uit voorzorg zijn uitgezet.

Volgens Leo Willems, hoofd informatiebeheer van Tunix, een bedrijf dat zich bezighoudt met netwerk- en computerbeveiliging, zijn de computersystemen geïnfecteerd met Win32/NEERIS.A, een worm die niet destructief is maar zich zeer snel verspreidt.

Langzamer

Er worden dus geen computerbestanden gewist of vernield, maar computers kunnen er wel aanzienlijk langzamer van gaan draaien.

Een woordvoerster van de Raad voor de Rechtspraak heeft gezegd dat het virus voor de gang van zaken bij de rechtbanken en hoven geen nadelige gevolgen heeft. ''Alle interne systemen werken gewoon.''

Gevoelige gegevens

Ook zijn volgens de woordvoerster geen gevoelige gegevens op straat terechtgekomen De systemen zijn van binnenuit besmet, maar de precieze herkomst van het virus is nog niet bekend. Het is nog onduidelijk wanneer het computernetwerk van de rechtspraak weer 'schoon' is.

Het virus is op een aantal pc's op een locatie gevonden en heeft zich van daaruit verspreid. Het gaat volgens de raad niet om een aanval van buitenaf, maar om een besmetting die bijvoorbeeld van een usb-stick komt, aldus de woordvoerster.

Hackers

Ook Leo Willems denkt dat het onwaarschijnlijk is dat het om een gerichte aanval van hackers gaat. ''Waarom zou er dan een relatief oud virus worden gebruikt?''

Om dezelfde reden noemt hij het 'heel vreemd' dat ICT-bedrijf Rechterlijke Organisatie (Ictro), dat 18.000 werkplekken en honderden verschillende computerprogramma's beheert voor de rechtbanken, hoven en parketten, niet in staat was de worm te herkennen en tegen te houden.

Moeite

''Zelfs een professioneel bedrijf heeft kennelijk de grootste moeite om dit soort bedreigingen buiten de deur te houden.''

Het is nog onduidelijk wanneer het computernetwerk weer 'schoon' is.