RIJSWIJK - Computersystemen in de rechtbanken, gerechtshoven en parketten van het Openbaar Ministerie (OM) in heel Nederland zijn getroffen door een computervirus.

Dat heeft een IT-medewerker van de rechtbank Den Bosch donderdag gemeld.

ICT-bedrijf Rechterlijke Organisatie (Ictro) wilde geen commentaar geven op de gebeurtenissen, maar liet wel weten later met een verklaring te komen.

Het virus heeft als gevolg dat medewerkers van gerechten en het OM niet met de buitenwereld kunnen e-mailen en dat het internet in verminderde mate beschikbaar is.

Volgens een woordvoerder van de top van het OM zijn deze functies uit voorzorg uitgezet. Het OM en de gerechten werken nauw samen, zodat ook het OM last heeft van het virus dat bij de rechtspraak is gesignaleerd.

Computers uit

Een woordvoerder van de rechtbank in Utrecht zegt dat gevraagd is de computers uit te zetten. ''Na twintig minuten mochten we de computers weer aanzetten'', aldus de zegsman.

''Er is ons niet verteld wat er precies aan de hand is.'' Een woordvoerder van de rechtbank in Rotterdam deelde mee dat de computersystemen er al enkele uren uitlagen.

Een zegsman van het gerechtshof in Arnhem zei dat er vooralsnog geen ernstige gevolgen voor de rechtsgang te verwachten zijn.

De rechtbank in Amsterdam laat weten dat de computerstoring nog geen gevolgen heeft voor de zittingen. ''Het loopt hier gewoon door'', aldus een woordvoerster.

Van binnenuit

Er zijn geen gevoelige gegevens op straat terechtgekomen door het computervirus. Dat zei een woordvoerster van de Raad voor de Rechtspraak donderdag.

De systemen zijn van binnenuit besmet, maar de precieze herkomst van het virus is nog niet bekend. Het is nog onduidelijk wanneer het computernetwerk van de rechtspraak weer 'schoon' is.

Het virus is op een aantal pc's op een locatie gevonden en heeft zich van daaruit verspreid. Het gaat volgens de raad niet om een aanval van buitenaf, maar om een besmetting die bijvoorbeeld van een usb-stick komt, aldus de woordvoerster.

Voor de gang van zaken bij de rechtbanken en hoven heeft het virus volgens de zegsvrouw geen nadelige gevolgen. ''Alle interne systemen werken gewoon.''

Oude worm

De computerworm die de computersystemen heeft getroffen, is relatief oud. Dat zegt Leo Willems, hoofd informatiebeheer van Tunix, een bedrijf dat zich bezighoudt met netwerk- en computerbeveiliging.

Het gaat om Win32/NEERIS.A, een worm die niet destructief is maar zich zeer snel verspreidt. Er worden dus geen computerbestanden gewist of vernield, maar computers kunnen er aanzienlijk langzamer van gaan draaien.