AMSTERDAM - Twitter heeft een nieuwe homepage onthuld. De site moet nieuwe bezoekers beter duidelijk maken waar de microblogdienst zich mee bezighoudt, en stelt zoeken in de actualiteit nadrukkelijk centraal.

De oude voorpagina van de dienst suggereerde dat Twitter vooral draaide om de vraag 'Wat ben je aan het doen?'. Gebruikers kunnen hun vrienden via de site voortdurend op de hoogte houden van hun doen en laten via korte berichtjes ('tweets') van maximaal 140 tekens.

De populariteit van Twitter is het afgelopen jaar explosief toegenomen. De site zag zijn gebruikersaantal met meer dan 1300 procent stijgen.

Actualiteit

Twitter speelt mede daardoor een steeds grotere rol bij de verspreiding van informatie rond actuele ontwikkelingen. Van verschillende grote nieuwsverhalen werd recent min of meer live verslag gedaan door gebruikers van de dienst, zoals bij de vliegramp in februari met een Turks toestel op Schiphol, de protesten in Iran tegen de omstreden verkiezingsuitslag of de dood van popster Michael Jackson.

Zoekdienst

Die ontwikkeling heeft er voor gezorgd dat 'live zoeken' sterk in de belangstelling staat. Bedrijven als Google en Microsoft hebben diensten aangekondigd die gebruikmaken van de zeer actuele tweets. Zo kunnen ze zoekresultaten aanbieden die veel actueler zijn dan die van hun reguliere zoekmachines. Ook Twitter zelf maakte eerder dit jaar bekend zich op een zoekdienst te gaan storten.

De nieuwe homepage van de dienst doet meer recht aan de richting waarin Twitter zich heeft ontwikkeld, schrijft medeoprichter Biz Stone in een toelichting. De site stelt nu niet de vraag wat gebruikers aan het doen zijn, maar wat er 'op dit moment, waar ook ter wereld' gebeurt.

Woordenwolk

Op voorpagina van de site prijkt nu een prominent zoekveld. Daaronder is een zogenoemde 'tag cloud' te zien, een woordenwolk die in een oogopslag duidelijk maakt over welke onderwerpen op het moment het meest wordt getwitterd.

Om de nieuwe homepage te zien, moeten bestaande Twittergebruikers wel eerst uitloggen. Anders toont de site de vertrouwde lijst met tweets van vrienden.