AMSTERDAM - Hackers zeggen een methode te hebben ontwikkeld waarmee ze op afstand de volledige controle over een iPhone kunnen overnemen.

Ze zijn van plan de methode, die misbruik maakt van een fout in de manier waarop de telefoon van Apple omgaat met bepaalde misvormde sms-berichten, donderdag openbaar te maken op een hackersconferentie in Las Vegas, zo meldt Forbes.

Na een geslaagde kraak kunnen hackers het toestel op afstand bedienen. Zo is het mogelijk te telefoneren, te internetten of verdere sms-berichten te sturen vanaf een getroffen telefoon.

Onopgemerkt

Gebruikers zouden in de nu ontdekte methode amper iets van de aanval merken. Ze ontvangen enkel een sms'je dat bestaat uit slechts één karakter. De enige verdediging is om het toestel razendsnel uit te schakelen. Het zou niet moeilijk zijn om de aanval zo aan te passen dat die helemaal onopgemerkt blijft.

Geen update

Ontdekkers Charlie Miller en Collin Mulliner zeggen de kwetsbaarheid ruim een maand geleden bij Apple te hebben gemeld, maar het bedrijf heeft nog geen update uitgebracht om het euvel te verhelpen.

Ook een andere bug, waarmee de internetverbinding van de telefoon geblokkeerd kan worden, is nog niet gerepareerd. Google zou datzelfde lek wel hebben gedicht in zijn mobiele besturingssysteem Android, dat ook kwetsbaar was.

Windows Mobile

Het tweetal wil donderdag eveneens een ernstige sms-bug demonstreren in Windows Mobile, een veelgebruikt mobiel besturingssysteem van Microsoft. Die ontdekten ze overigens pas deze week en is nog niet bij de fabrikant gemeld.