AMSTERDAM - Microsoft en Yahoo hebben woensdag een samenwerkingspact aangekondigd, waarmee ze samen de concurrentie met internetgigant Google hopen aan te kunnen.

Geruchten over de op handen zijnde samenwerking zoemden al maanden rond, nadat een overname van Yahoo door Microsoft vorig jaar afketste op het overnamebedrag.

Microsoft bood destijds 47,5 miljard dollar, maar de toenmalige bedrijfsleiding van Yahoo vond dat onvoldoende.

Vuist maken

De twee bedrijven waren min of meer tot elkaar veroordeeld. Yahoo is de tweede zoekmachine in de Verenigde Staten, maar kan met een marktaandeel van zo'n 20 procent niet tippen aan Google (65 procent). Microsofts Bing hobbelt er met zo'n 8 procent nog verder achteraan. In de rest van de wereld is de achterstand van de twee nog groter.

De krachtenbundeling moet er vooral toe leiden dat beide bedrijven een vuist kunnen maken op de steeds belangrijkere markt voor zoekmachines en online advertenties.

Bing

Microsoft gaat voortaan de technologie leveren voor Yahoos zoekdiensten. Yahoo wordt dan aan de achterkant aangedreven door Bing, zoals een vernieuwde versie van Microsofts Live Search sinds begin juni heet. Tegelijkertijd krijgt Microsoft een licentie op het gebruik van Yahoos zoektechnologie om Bing te verbeteren.

Topvrouw Carol Bartz van Yahoo zei in een toelichting dat de zoekmachine van Yahoo als zodanig herkenbaar blijft. Alleen onderaan de zoekresultaten staat straks vermeld dat de dienst aangedreven wordt door Bing.

Yahoo blijft zelf de verkoop van advertenties rond de zoekresultaten verzorgen en breidt die activiteiten uit naar sites van Microsoft. Dat gaat op zijn beurt de verkoop van tekstadvertenties voor beide bedrijven verzorgen.

De twee bedrijven blijven onafhankelijk van elkaar banneradvertenties verkopen.

Inkomsten

De twee bedrijven gaan de opbrengst van de samenwerking delen. De eerste vijf jaar van de tienjarige overeenkomst incasseert Yahoo 88 procent van de inkomsten uit de zoekdiensten. Bovendien garandeert Microsoft in ieder land waar de samenwerking wordt geïmplementeerd gedurende de eerste anderhalf jaar de inkomsten van Yahoos lokale zoekmachine.

Mededinging

De twee bedrijven verwachten dat de krachtenbundeling begin 2010 formeel kan worden afgerond, en de feitelijke samenvoeging over twee jaar kan zijn voltooid.

Wel moeten verschillende mededingingsautoriteiten zich nog over de plannen uitspreken. De bedrijven verwachten daarbij geen grote problemen, omdat de samenwerking de concurrentie eerder zou bevorderen dan belemmeren.

Eerdere, vergelijkbare samenwerkingsplannen van Yahoo met Google stuitten eerder dit jaar nog wel op bezwaren van Amerikaanse en Europese marktmeesters.

Besparen

Volgens Yahoo levert de samenwerking het bedrijf naar verwachting jaarlijks 500 miljoen dollar aan extra inkomsten op. Bovendien zou het nog eens 200 miljoen kunnen besparen door de krachtenbundeling. Bartz erkende op een persconferentie dat het pact binnen haar bedrijf banen zou kosten, maar kon geen aantallen noemen.

Microsoft en Yahoo hebben een gezamenlijke website geopend waarop ze de samenwerkingsplannen nader toelichten.

Anders, niet beter

Volgens Bartz, die pas als topvrouw aantrad nadat de overnamepoging door Microsoft was gestrand, is de overeenkomst aantrekkelijker dan die eerdere toenaderingspoging. Een overname zou Yahoo weliswaar eenmalig een grote som geld hebben opgeleverd, maar het bedrijf heeft meer aan een langer durende inkomstenstroom, zoals in de huidige plannen.

Haar collega van Microsoft Steve Ballmer noemde de deal "anders, maar niet beter" dan het eerdere aanbod.

Google

"In de online wereld is er altijd veel concurrentie geweest", zegt een woordvoerder van Google in een eerste reactie. "Onze ervaring is dat concurrentie alleen maar goed is voor gebruikers. We zien de details van de overeenkomst met interesse tegemoet."