AMSTERDAM - Apple heeft opnieuw geweigerd een applicatie van Google toe te laten in de App Store. Dit keer gaat het om een programma waarmee gebruikers kunnen telefoneren via beldienst Google Voice.

Met Google Voice kunnen gebruikers onder meer goedkoop of zelfs gratis bellen en sms'en, binnenkomende gesprekken laten doorschakelen naar verschillende andere telefoonnummers, en voicemailtjes ontvangen als tekstberichten. De dienst is momenteel alleen in de Verenigde Staten op uitnodiging beschikbaar.

Google bracht onlangs Voice-applicaties uit voor Blackberry-toestellen en voor telefoons met besturingssysteem Android. Ook diende het zes weken geleden een Google Voice App in bij Apple, ter opname in de App Store, de softwarewinkel voor de iPhone en de iPod Touch.

AT&T

Naar nu blijkt heeft Apple echter geweigerd de toepassing in de App Store toe te laten. Een officiële reden is niet bekend, maar Techcrunch speculeert dat Apple handelt onder druk van AT&T, de telecomprovider die de iPhone in de Verenigde Staten verkoopt bij zijn abonnementen. AT&T zou vrezen voor zijn inkomsten.

Apple verwijderde maandag ook enkele door derde partijen ontwikkelde Google Voice-toepassingen uit de App Store. Die zouden 'bestaande functionaliteit van de iPhone dupliceren', een reden die het bedrijf vaker aanvoert om Apps te weren.

Latitude

Het is de tweede keer in korte tijd dat Apple een Google App weigert. Eerder deze maand presenteerde Google zijn een iPhone-versie van zijn geolocatiedienst Latitude. Dat deed het niet in de vorm van een App, maar als speciale website. Het bedrijf had wel een echte applicatie ingediend, maar Apple vreesde volgens Google dat consumenten die zouden verwarren met de bestaande Google Maps-toepassing, die standaard op iPhones in geïnstalleerd.

De incidenten leveren Apple steeds meer kritiek op. Techcrunch schrijft dat het bedrijf innovatie verhindert door zijn starre beleid. De site vergelijkt de App Store met de 'ommuurde tuin' die mobiele telefoons eind jaren negentig waren, en waarop telecomproviders naar eigen inzicht diensten en toepassingen blokkeerden om hun eigen producten te beschermen tegen concurrentie.

Webdiensten

Google zelf liet onlangs al weten dat het meer toekomst ziet in mobiele webtoepassingen, dan in applicaties die via diensten als de App Store worden verspreid. Tegenover Techcrunch herhaalt het bedrijf dat het zijn diensten via het web naar de iPhone wil brengen.

Goede banden

Interessant is in hoeverre de incidenten de verhoudingen tussen Apple en Google vertroebelen. De twee bedrijven hebben traditioneel goede banden. Zo delen ze twee bestuurders, onder wie Google-topman Eric Schmidt.

Die dubbelfunctie ligt momenteel onder vuur van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten, omdat Apple en Google in toenemende mate elkaars concurrenten zijn.