AMSTERDAM - Ook gebruikers van Windows XP en Windows Vista moeten straks kiezen welke browser ze als standaard willen instellen. Eerder werd al duidelijk dat Microsoft die keuze ging voorleggen aan gebruikers van het nieuwe Windows 7.

De beslissing volgt op een onderzoek door de Europese Commissie naar mogelijk misbruik van de marktpositie van het softwarebedrijf. Volgens klachten van onder meer de Noorse softwaremaker Opera zouden concurrerende webbrowsers in het nadeel zijn, omdat Microsoft zijn Internet Explorer meelevert met besturingssysteem Windows, dat op verreweg de meeste consumenten-pc's in geïnstalleerd.

Eerder kondigde Microsoft naar aanleiding van het onderzoek aan dat het nieuwe besturingssysteem Windows 7, dat in oktober op de markt komt, in de EU zou worden geleverd zonder browser. Dat voorstel kon echter niet rekenen op veel enthousiasme van de Europese Commissie, die klaagde dat consumenten zo niet meer, maar juist minder keuze krijgen.

Keuzemenu

Daarop besloot Microsoft eerder deze maand om gebruikers een keuzemenu te tonen, de eerste keer dat ze hun nieuwe pc inschakelen. Daarin kunnen consumenten dan kiezen welke browser ze willen gebruiken. Naast Internet Explorer zouden dan bijvoorbeeld ook Firefox, Safari, Opera en Google Chrome beschikbaar kunnen zijn.

Oude versies

Naar nu blijkt is het softwarebedrijf van plan dat keuzescherm ook te laten zien aan gebruikers van oudere Windowsversies. In een document (DOC) dat het bedrijf naar Brussel heeft gestuurd, staat dat dat scherm als update zal worden aangeboden aan huidige gebruikers van Windows XP en Vista.

Gebruikers die Internet Explorer nu als standaardbrowser hebben, krijgen dan een expliciete keuze voorgeschoteld. Microsoft zegt geen enkele browser in het keuzescherm te zullen voortrekken.

Apple en Linux

In een interview met Networkworld toont topman Håkon Wium Lie van Opera zich ingenomen met de plannen van Microsoft. Hij zegt dat volgens hem niet alleen Microsoft, maar ook Apple en de populaire Linuxversie Ubuntu het keuzescherm zouden moeten implementeren.

Dat is volgens hem echter niet af te dwingen: de maatregelen tegen Microsoft zijn gebaseerd op Europese mededingingsregels, die gezien hun geringere marktaandeel niet op Mac OS X en Ubuntu van toepassing zijn.