AMSTERDAM – De gemiddelde Nederlander is veel online. Dat is vooral gemakkelijk. Maar er dreigen ook gevaren.

Het grootste deel van de inwoners van ons land spendeert een aanzienlijk deel van hun tijd op het internet.

Daar wordt dan ook heel wat informatie opgeslagen, zowel persoonlijk als algemeen. Dit is wat kenners de datawolk noemen. Veel van wat je op een computer doet, gebeurt online.

Onze informatie staat steeds minder op onze eigen persoonlijke computer. We bewaren gegevens in e-mails of op netwerksites. Ook veel applicaties die we gebruiken zijn inmiddels online beschikbaar.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan tekstverwerkings- en databaseprogramma’s. Het grote voordeel is dat we met elke beschikbare computer op elk moment toegang hebben tot alle benodigde informatie.

Gevaren

De consument wordt dus in mindere mate afhankelijk van de fysieke aanwezigheid van zijn eigen computer. De mogelijkheden lijken onbegrensd.

Er zijn echter ook nadelen, zo zegt internetonderzoeker Viktor Mayer-Schönberger in Science.

Waar eerder al geconstateerd werd dat een dreigend tekort aan bandbreedte een probleem zou kunnen worden wat betreft de verdere ontwikkeling van het internet, zegt de wetenschapper in recentelijk gepubliceerd onderzoek dat het teveel aan samenwerking in het complexe netwerk dat internet heet, de ontwikkeling van nieuwe ideeën in de weg kan staan.

Creativiteit

Voor de personal computer kon eigenlijk iedereen met voldoende technische kennis nieuwe programma’s schrijven. Zo kon de menselijke creativiteit maximaal benut worden, en konden duizenden programmaatjes met uiteenlopende functies ontwikkeld worden.

Internet daarentegen werkt met vaste protocollen. Daardoor worden programmeurs sterk in hun mogelijkheden beperkt. Op internet blijkt de vrijheid om nieuwe dingen te ontwikkelen minder groot te zijn, stelt Mayer-Schönberger.

Verder wordt er door de grote toegang tot het internet vaak in grote groepen samengewerkt die al snel hun eigen, gestandaardiseerde aanpak hebben waardoor alternatieve ontwikkelingen onder kunnen sneeuwen.

Bedrijven

Ook is de invloed van bedrijven in de datawolk groter, legt Harvard-professor Jonathan Zittrain uit in de New York Times.

De consument kan zelf kiezen welk programma hij wil gebruiken op zijn pc. Als hij niet tevreden is met Microsoft Internet Explorer kan er snel overgestapt worden naar bijvoorbeeld Mozilla Firefox. In de datawolk ligt dit anders. Zo heeft Apple bijvoorbeeld al concurrerende applicaties voor de iPhone geblokkeerd zodat de consument praktisch geen keuze meer heeft. 

Vernieuwen

Gevolg van dit alles is dat het moeilijk is om het internet te vernieuwen. De basisstructuur blijft hetzelfde en kan maar moeilijk aangepast worden. Dat is jammer. Want door het toegenomen aantal functies van het internet wordt het innovatieve vermogen ervan wel steeds belangrijker.