AMSTERDAM - De OPTA heeft een boete van een kwart miljoen euro opgelegd aan een hardleerse spammer. De Nederlander bleef ondanks herhaaldelijke veroordelingen ongevraagde reclamemailtjes versturen.

Dat heeft de OPTA maandag bekendgemaakt. Afzender van de mailtjes is het eenmansbedrijfje Serinco Benelux uit Alphen aan den Rijn. Volgens de OPTA, die in Nederland toeziet op handhaving van het wettelijke spamverbod, heeft Serinco in bijna vijf jaar tijd zeker 21 miljoen spamberichten verstuurd. Serinco maakt reclame voor een advertentiedienst.

In 2005 tikte de OPTA het bedrijf daarvoor al op de vingers. In 2007 deed de OPTA bovendien een inval bij de man, waarbij bewijsmateriaal in beslag werd genomen.

Dwangsom

Nadat de telecomwaakhond de eigenaar voor zijn activiteiten in juni twee boetes van in totaal 250 duizend euro had opgelegd, ging Serinco gewoon door met het versturen van spam. Volgens woordvoerster Cynthia Heijne legt de OPTA hem daarom bovendien een last onder dwangsom op: voor iedere dag dat Serinco spam blijft versturen, moet de eigenaar vijfduizend euro betalen.

Spamverbod

Het versturen van spam aan privépersonen is in Nederland sinds 2004 verboden. Dit jaar is het spamverbod bovendien uitgebreid tot zakelijke e-mailadressen. Reclamemailtjes mogen niet ongevraagd worden gestuurd.

Volgens Heijne gaat het om een van de hoogste spamboetes ooit voor een privépersoon. De man is tegen de boete in beroep gegaan.