AMSTERDAM - Microsoft brengt dinsdag noodupdates uit voor webbrowser Internet Explorer en voor Visual Studio, een programma dat wordt gebruikt om software te ontwikkelen.

De updates verschijnen buiten de normale updatecyclus van het bedrijf, dat doorgaans op iedere tweede dinsdag van de maand lekken in zijn software dicht. Van dat schema wijkt Microsoft alleen in dringende gevallen af.

Meestal doet het bedrijf dat bij ernstige kwetsbaarheden in software, waarvan hackers inmiddels actief misbruik maken.

Microsoft geeft in een aankondiging weinig details prijs. Volgens het bedrijf verhelpt de update in Visual Studio een probleem dat 'bepaalde typen programma's' treft, en houdt de update voor Internet Explorer daarmee verband.

Plugin

De update voor de browser zou tegelijk ook een aantal andere, niet-gerelateerde lekken dichten. Mogelijk gaat het daarbij onder andere om een eerder deze maand opgedoken lek in een browserplugin voor Internet Explorer, waar inmiddels op kleine schaal misbruik van wordt gemaakt.

De updates worden vanaf dinsdag verspreid via de automatische updatefunctie van Windows. Dan komt Microsoft ook met nadere informatie.