DEN HAAG - Internetgebruikers moeten online bewuster omgaan met hun persoonsgegevens. Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor en duikt voortdurend in andere vormen op.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft maandag het startsein gegeven voor een publiekscampagne die mensen wijst op de gevaren van cybercrime.

Onderdeel van de campagne zijn vijf concrete tips voor veilig gebruik van internet. Internetgebruikers moeten bijvoorbeeld altijd het webadres controleren voordat ze betalen voor een product. Ook wordt geadviseerd altijd de firewall aan te zetten en nooit zomaar bestanden te openen.

Persoonsgegevens

Uit onderzoek blijkt dat mensen onvoldoende inzien dat hun internetgedrag kan leiden tot oplichting of misbruik van hun persoonsgegevens. De meeste Nederlanders weten wel dat het verstandig is een virusscanner en firewall te gebruiken.

Camping

De bewindsman heeft als locatie voor de campagnestart camping Kijkduinpark in den Haag uitgekozen. Nederlanders gaan gemiddeld in hun vrije tijd een tot twee uur per dag het internet op. Tijdens de vakantieperiode gaat dat gewoon door, ook op de camping, stelt het ministerie.

De campagne Veilig Internetten wordt ondersteund door de politie en bedrijven als KPN en Marktplaats.nl.

Slecht beveiligd

Ironisch genoeg had het ministerie van zijn campagnesite Veiliginternetten.nl zelf niet goed beveiligd. Het ministerie had de maandag te lanceren site voor de lancering afgesloten.

Het ANP slaagde er echter in de site te lezen via een Google-zoekopdracht en het aanklikken van 'cache'. Een beginnersfout, erkenden anonieme internetspecialisten die maandag tijdens de lancering in Kijkduin aanwezig waren.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) reageerde direct: ''Leuk dat u die uitdaging bent aangegaan en zo al kennis hebt genomen van de campagne.'' Hij wilde verder niet ingaan op de 'beginnersfout'.