AMSTERDAM – eBay heeft zijn Europese klanten opgeroepen een petitie te tekenen tegen merkeigenaren die online handelen belemmeren.

De merken misbruiken de mogelijkheid om namaakproducten te blokkeren, zo meldt webwereld.nl.

Daarnaast zouden de merkeigenaren eisen dat internetverkopers ook een offline winkel hebben en zouden ze zwaardere verkoopvoorwaarden opleggen aan online verkopers.

Volgens eBay blokkeren merken vaak de verkoop van luxeproducten, maar ook steeds vaker alledaagse objecten zoals kinderspeelgoed en elektronische apparatuur. Het zou hierbij gaan om zowel nieuwe, tweedehands, echte en vervalste producten.

Verboden

Het bedrijf deed in diverse Europese landen onderzoek naar de ervaringen van 900 online ondernemers die via eBay nieuwe producten verkopen. Meer dan de helft gaf aan bepaalde merkproducten niet te mogen verkopen.

Soms werd de verkopers ook verboden kortingen toe te passen op producten en werden er moeilijke voorwaarden geschapen.

Namaak

Met het aantal namaakproducten op eBay valt het volgens het bedrijf wel mee. Vorig jaar zou slechts 0,15 procent van de aangeboden producten als mogelijke namaak zijn gerapporteerd.

"De merken zijn er in werkelijkheid op uit om de verkoop van al hun producten op onze site te blokkeren, of deze nu nieuw, tweedehands, echt of namaak zijn."

Mededingingsrecht

In de petitie die eBay heeft opgesteld roept de site de Europese beleidsmakers op om het mededingingsrecht aan te passen. eBay Nederland stuurde de oproep vrijdagmiddag mee in de nieuwsbrief.

Het Europese recht over verkoop op internet wordt later dit jaar herzien.