AMSTERDAM - Palm heeft een softwareupdate uitgebracht voor zijn smartphone Pre. Die herstelt de mogelijkheid het toestel te synchroniseren met Apples muzieksoftware iTunes.

De Palm Pre kwam begin juni in de Verenigde Staten op de markt. Palm presenteerde het toestel nadrukkelijk als concurrent van de iPhone van Apple. Niet voor niets verscheen het apparaat in de winkels in dezelfde week waarin Apple een nieuwe versie van zijn vlaggenschip aankondigde.

Een van de bijzonderheden van de Pre was dat het toestel als muziekspeler kon worden gesynchroniseerd met iTunes, de muziekbeheersoftware van Apple, die officieel alleen werkt met de iPod en de iPhone. Palm had een foefje uitgehaald, dat er voor zorgde dat iTunes de telefoon voor een iPod aanzag.

Update

Met een softwareupdate stak Apple daar onlangs een stokje voor. Versie 8.2.1 van iTunes accepteerde de Pre niet langer, zodat de telefoon niet meer via iTunes vol muziek en afspeellijsten kan worden geladen.

One more thing

Palm kondigde donderdag op zijn beurt echter een nieuwe versie aan van de software voor de Pre, waarin een aantal bugs wordt opgelost en nieuwe functies worden toegevoegd.

In de aankondiging deelt John Traynor bovendien een plaagstoot uit naar Apple. "One more thing", herhaalt hij een gevleugelde uitspraak van Apple-topman Steve Jobs. "Palm webOS 1.1 herstelt Palm media sync. Je hebt weer naadloos toegang tot je muziek, foto's en video's vanuit de huidige versie van iTunes (8.2.1)."

Apple zal in een volgende iTunes-update ongetwijfeld proberen de functionaliteit opnieuw te saboteren.