AMSTERDAM - Bezitters van een iPhone kunnen hun lokatie sinds donderdag met vrienden delen via Googles dienst Latitude. Het bedrijf presenteerde daartoe een webapplicatie.

Latitude is een dienst voor mobiele telefoons die vrienden elkaar voortdurend op de hoogte laat houden van hun lokatie. Op een plattegrond kunnen ze steeds precies zien waar die zich bevinden.

Als de telefoon is voorzien van een GPS-ontvanger, gebruikt Latitude die om vast te stellen waar de eigenaar zich bevindt. Anders probeert de software de lokatie in te schatten aan de hand van nabije zendmasten van het mobiele netwerk. Gebruikers kunnen ook handmatig een lokatie opgeven.

Details

Wie Latitude installeert, kan zelf bepalen hoe gedetailleerd de software werkt. Gebruikers kunnen hun lokatie op straatniveau delen, maar ook instellen dan anderen alleen mogen zien in welke stad ze zich bevinden. De lokatiegegevens zijn alleen beschikbaar voor mensen met wie gebruikers die willen delen.

iPhone

De Latitude-software is sinds februari beschikbaar voor verschillende smartphones, zoals de Blackberry en telefoons die draaien op Googles mobiele besturingssysteem Android. Grote afwezige in de lijst was tot nu toe de iPhone van Apple.

Google maakte donderdag echter bekend een webdienst te hebben ontwikkeld waarmee bezitters van een iPhone of een iPod Touch Latitude kunnen gebruiken. Belangstellenden kunnen met de browser van de iPhone naar www.google.com/latitude surfen om de dienst te gebruiken.

App Store

Daarmee omzeilt het bedrijf Apples App Store, de softwarewinkel voor de iPhone. Gebruikers hoeven geen applicatie te downloaden of installeren. Apple legt iPhone-applicaties de beperking op dat die niet op de achtergrond actief kunnen zijn, waardoor een Latitude-applicatie op de iPhone alleen lokatieupdates zou kunnen doorsturen op momenten dat het programma daadwerkelijk wordt gebruikt. Dat probleem lost de webversie niet op: alleen als gebruikers de webpagina met Latitude openen, is de dienst actief.

Toekomst

De beslissing onderstreept wel een uitspraak van Google-ontwikkelaar Vic Gundotra, eerder deze week op een conferentie in San Francisco. Gundotra voorspelde toen dat niet applicatiewinkels, zoals de App Store, maar webapplicaties op mobiele telefoons de toekomst hebben.

Webbrowsers zijn volgens hem voor programmeurs een handiger platform om diensten voor te ontwikkelen. Dan hoeven ze geen rekening te houden met verschillende softwareversies. Bovendien bieden moderne browsers steeds meer functionaliteit die voorheen alleen in besturingssystemen beschikbaar was, zoals lokatiedetectie.