REDMOND - Microsoft heeft in het afgelopen kwartaal aanzienlijk minder gepresteerd dan een jaar eerder.

Door de wereldwijd zwakke vraag naar nieuwe computers ging zowel de winst als de omzet sterk achteruit. Dat maakte het bedrijf donderdag na het sluiten van de Amerikaanse beurzen bekend.

Microsoft boekte in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst van 3,05 miljard dollar. Dat was bijna 30 procent minder dan een jaar eerder, toen 's werelds grootste softwarebedrijf nog 4,3 miljard dollar overhield.

Omzet

De omzet daalde met 17 procent tot 13,1 miljard dollar en was daarmee bijna 1,5 miljard dollar lager dan analisten hadden voorspeld. In het voorgaande kwartaal kwam de omzet van Microsoft ook al lager uit dan een jaar eerder.

Dat was de eerste keer in het 34-jarig bestaan van het bedrijf dat de omzet niet toenam.

Netbooks

Niet alleen lagere computerverkopen raken Microsoft. Het bedrijf heeft ook omzet zien wegvloeien doordat consumenten meer goedkope computers kopen die geschikt zijn voor een beperkt aantal taken, zoals het surfen op internet. Op deze zogenoemde netbooks is veelal Windows XP geïnstalleerd.

Licenties voor deze besturingssoftware zijn veel goedkoper dan die voor Windows Vista, het besturingssysteem dat Microsoft begin 2007 introduceerde, maar dat niet kan draaien op de netbooks.

Windows 7

Microsoft komt in oktober dit jaar met de opvolger van Vista, Windows 7, dat wel geschikt is voor lichtere computersystemen, dus ook voor de kleinere computers. Het concern verwacht echter geen enorme impuls van het nieuwe besturingssysteem.

Het wachten is vooral op een verbetering van de economische omstandigheden, zo maakte financieel directeur Christopher Liddell duidelijk bij de presentatie van de jaarcijfers.

Banen

Microsoft richt zich nu vooral op het terugdringen van de kosten. Het bedrijf besloot in januari al vijfduizend banen te schrappen. Krap bij kas zit Microsoft nog lang niet. Het afgelopen jaar kon het bedrijf, ondanks de zware tegenwind, nog een nettowinst van bijna 14,6 miljard dollar boeken. Dit is wel bijna 18 procent minder dan een jaar eerder.