AMSTERDAM - Computerbedrijf Hewlett-Packard presenteert een technologie die het kinderlijk eenvoudig maakt anoniem te surfen en bestanden uit te wisselen. Van gebruikers wordt niets meer gevraagd dan dat zij een moderne webbrowser hebben.

Beveiligingsexperts Billy Hoffman en Matt Wood van HP ontwikkelden het project 'Veiled' om aan te tonen dat het mogelijk is. Veiled versleutelt al het verkeer en verdeelt dat zo over het netwerk dat er geen gebruik hoeft te worden gemaakt van een centrale server.

"Bestanden worden in zoveel stukken opgedeeld dat het voor niemand mogelijk is om het bestand te reconstrueren, zonder dat je de hash [cryptografische handtekening] kent", legt Wood uit. "Gebruikers die het bestand willen ophalen hoeven niets meer te doen dan de hash te sturen en het netwerk verzamelt het bestand weer."

Darknet

Wat Hoffman en Wood hebben gemaakt is een zogenoemd darknet. Dit is een technologie, waarmee een soort privéclub wordt gecreëerd om onderling bestanden uit te wisselen, berichten te versturen of te surfen. Naarmate het systeem meer gebruikers krijgt, neemt de anonimiteit toe en is nagenoeg niet meer te achterhalen wie met wie in verbinding staat.

Om bestanden uit te wisselen worden kleine stukjes daarvan over veel computers van het darknet verdeeld. Dat zorgt ervoor dat het onmogelijk is bestanden uit het netwerk te verwijderen, zodat het censureren van informatie moeilijk, zo niet onmogelijk is.

Muziekindustrie

Bang dat ze problemen met de entertainmentindustrie krijgen zijn de experts niet, al vergelijken ze de mogelijkheden van Veiled ook met andere bestandsuitwisseldiensten. "Je zou het systeem inderdaad kunnen gebruiken om films of muziek uit te wisselen", erkent Hoffman. "Maar de praktijk is ook dat de oplossing relatief traag werkt."

Volgens de experts zou het illegaal delen van beschermde werken ook erg lastig zijn, omdat er geen zoekmogelijkheden voor de bestanden zijn. Wie dat wil gaan doen moet zelf een site maken en dat zou volgens de makers dan de plek zijn waar de echte auteursrechtenschending plaats vindt.

Zelf bouwen

HP geeft Veiled niet vrij voor download. Op de BlackHat-conferentie in Las Vegas presenteert het bedrijf de resultaten van het onderzoek, en levert het een uitgebreide beschrijving. "Wie dat leest en technisch is kan het dan zelf bouwen", stelt Hoffman. "Wij willen mensen zo inspireren om dit zelf te bouwen. Wij hopen dan ook dat er meer functionaliteit wordt bedacht dan wij nu hebben gedaan."

Tor Project

Er zijn meer initiatieven om dit soort functionaliteit te bieden. Zo maakt het Tor Project anoniem surfen mogelijk, terwijl Freenet de mogelijkheid biedt om anoniem bestanden uit te wisselen.

"Wat wij hebben gedaan is kijken naar de mogelijkheden van de moderne browser en gebruik maken van de technologieën daarin. Zo hoeven gebruikers geen zware software te installeren en kunnen ze toch anoniem browsen, chatten en bestanden uitwisselen", vertelt Hoffman. "Als je de browser sluit, verdwijnen alle sporen dat het darknet er ooit is geweest."