DEN HAAG - Nederland telt 3,9 miljoen huishoudens met digitale televisie. Dat is beduidend meer dan medio 2007, want toen waren dat er nog 2,7 miljoen. 

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek dat TNO elk jaar opstelt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Sinds 2006 is digitale tv via de ether gegroeid met 54 procent en via internet met 28 procent.

Innovatie

Volgens staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) is die toename te verklaren doordat de digitale tv-kijker steeds meer keus krijgt. ''Dat stimuleert innovatie en levert de consument uiteindelijk een betere prijs-kwaliteitverhouding op.''

Internet

Uit de rapportage blijkt verder dat 86 procent van de Nederlandse huishoudens toegang heeft tot internet. Ook zijn er twintig miljoen mobiele telefoonaansluitingen, meer dus dan er inwoners zijn.

De tarieven voor mobiele telefonie blijken voor de gemiddelde gebruiker hier lager te zijn dan in andere landen. Tegelijk blijkt dat particulieren betrekkelijk veel betalen voor een vaste telefoonaansluiting, terwijl bedrijven hier juist relatief weinig aan kwijt zijn.