HILVERSUM - Het TROS-consumentenprogramma Radar is in zijn berichtgeving over de 'callcenterpraktijken' van telecomaanbieder Pretium zorgvuldig te werk gegaan.

Dat oordeelde het gerechtshof in Den Haag dinsdag in het hoger beroep dat de omroep had aangespannen tegen een eerder opgelegde rectificatie, zo meldde de TROS woensdag.

Nu het hof heeft geoordeeld dat de omroep juist handelde, zal in de eerstvolgende uitzending van Radar (31 augustus) de rectificatie worden gerectificeerd.

Undercover

Radar filmde in september 2008 undercover in een callcenter dat werkte voor Pretium en liet zien hoe consumenten telefonisch worden benaderd.

Begin dit jaar oordeelde de Haagse voorzieningenrechter dat de TROS een rectificatie in het programma moest uitspreken, een column van presentatrice Antoinette Hertsenberg van de website moest halen en voorbeeldbrieven voor consumenten moest verwijderen.

De omroep ging tegen die uitspraak in beroep. Woensdag meldde de TROS dat hoger beroep op alle punten te hebben gewonnen. Pretium was niet bereikbaar voor commentaar.

Structureel probleem

De aanpak van Radar was in dit geval gerechtvaardigd, zo oordeelde het hof volgens de omroep.

''Het onderzoek van het programma naar aanleiding van de vele klachten bevestigde dat er sprake is van een structureel probleem bij Pretium. Ook bleek dat Pretium door haar handelswijze grenzen overschrijdt en onbetamelijk handelt. Dit blijkt ook uit de manier waarop Pretium de telefoongesprekken voert. Radar mocht daar kritisch over berichten. Daarbij mocht Radar melden dat vooral kwetsbare ouderen de dupe zijn'', aldus de TROS.

Pretium is volgens het hof voldoende in de gelegenheid gesteld weerwoord te geven.

Overwinning

''Een belangrijke overwinning. Niet alleen voor Radar maar voor alle consumentenprogramma's. Het hof begrijpt dus wat de maatschappelijke onrust rond opdringerige callcentra behelst. Het hof heeft heel duidelijke uitspraken gedaan over de kwaliteit van ons werk en dat participerend onderzoekswerk zoals bij Pretium tot de taken van een consumentenprogramma behoort'', aldus presentatrice Hertsenberg.