AMSTERDAM - De meeste spam komt niet uit China, maar uit de Verenigde Staten. De Amerikanen zijn verantwoordelijk voor een op de zes reclamemailtjes.

Dat constateert beveiligingsbedrijf Sophos op basis van cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar. Volgens Sophos moet de VS 'eerst thuis orde op zaken stelen' voor het zich stort op de bestrijding van internationale cybercriminaliteit.

In mei benoemde de Amerikaanse president Barack Obama een speciale functionaris om grensoverschrijdende online misdrijven, zoals verspreiding van spam of virussen, identiteitsdiefstal en creditcardfraude tegen te gaan. In juni richtte het Amerikaanse ministerie van Defensie zelfs een speciale eenheid op om die soelstelling kracht bij te zetten.

Flinke klus

Sophos zegt dat de Amerikanen in eigen land echter ook nog een flinke klus wacht: 15,6 procent van alle wereldwijd verzonden spam kwam in de maanden april, mei en juni uit de Verenigde Staten. Brazilië (11,1 procent) en Turkije (5,2 procent) completeren de topdrie.

China, dat vaak wordt aangewezen als de voornaamste bron van de onstuitbare stroom ongewenste reclame, staat met een aandeel van 4,1 procent op de zevende plaats.

Microsoft

Ook in een donderdag gepubliceerd onderzoekje van Microsoft kwamen de Verenigde Staten als grootste boosdoeners uit de bus. Terry Zink, die deel uitmaakt van het spambestrijdingsteam van softwarebedrijf, constateerde dat 30,95 procent van de spam die op zijn afdeling binnenkomt uit de VS kwam.

Nederland

Volgens een andere rekenmethode, waarbij rekening wordt gehouden met het aantal internetgebruikers per land, staan de Amerikanen volgens Zink 'slechts' op de vijfde plaats, met 2,01 spams per internetter. Nederland, dat in de eerste lijst niet eens voorkomt, staat dan zelfs nog een plekje hoger met 2,49 reclamemails.

Botnets

Verreweg de meeste spam wordt verzonden via zogenoemde botnets, netwerken van pc's die zijn besmet met kwaadaardige software, zoals een virus. De eigenaar van de computer heeft doorgaans niet in de gaten dat zijn pc wordt misbruikt om reclame te verspreiden.