AMSTERDAM - Een grote politiemacht heeft zaterdag een einde gemaakt aan het verjaardagsfeest van een 30-jarige buschauffeur uit het Engelse Exeter.

De man hield een barbecue voor een selecte groep vrienden en familie, maar de politie vreesde dat er sprake was van een illegale 'rave'.

Volgens de BBC zag Andrew Poole toen hij de barbecue stond op te stoken een aantal busjes van de oproerpolitie het privéterrein oprijden. Ook cirkelde een helikopter boven de grill.

Hele nacht

Poole had via Facebook in totaal zeventien gasten uitgenodigd, meldt de Daily Mail. Hij had op de duur van het evenement op de site aangegeven als 'de hele nacht', omdat hij vermoedde dat sommige gasten wellicht zouden willen blijven slapen.

Het feestterrein bevond zich op flinke afstand van de bewoonde wereld, en de muziek stond nog niet aan. Poole trachtte uit te leggen dat hij gewoon zijn verjaardag vierde, en vroeg de politie de speciale dag niet te bederven.

Hamburgers

Toch waren de agenten volgens Poole niet voor rede vatbaar. "Ze bleven er maar op hameren dat het feest op internet was aangekondigd. Ze weigerden te geloven dat het geen rave was."

"Wat ze in feite hebben gedaan, is verhinderen dat vijftien mensen hamburgers hebben gegeten", zegt hij tegen de BBC.

Bezorgd

Een politiewoordvoerster verdedigt het ingrijpen. "We waren erg bezorgd over de manier waarop dit evenement op internet was aangekondigd, als een 'all-night party'. Als we het feest hadden laten doorgaan, hadden we waarschijnlijk later veel meer manschappen en materieel moeten inzetten."

Arrestaties

In Groot-Brittannië lopen regelmatig feestjes uit de hand als berichten daarover op internet verspreid worden. Op dezelfde dag leidde een op Facebook aangekondigd buurtfeest in Hampshire tot ongeregeldheden toen zo'n honderd losgeslagen jongeren verschenen. De politie verrichtte toen verschillende arrestaties.