LONDEN - Het levensverhaal van 250.000 Engelse soldaten die in de middeleeuwen vochten, is online gezet. De jongste krijger in de database is 12 jaar oud.

Thomas Lord Despencer begon zijn carrière in 1385, meldde de BBC dinsdag. De gegevens zijn door wetenschappers van een aantal Britse universiteiten verzameld. De profielen van de soldaten die eeuwen geleden rondmarcheerden, moeten de onderzoekers meer inzicht geven in hun leven.

In de database staat onder meer het salaris van de soldaten, wanneer ze ziek waren en wie er tot ridder is geslagen.

Goed gevuld

De database is goed gevuld. ''De Engelse schatkist wilde weten of het geld van de overheid ook besteed werd zoals bedoeld was'', aldus Adrian Bell van de Universiteit van Reading. ''Daardoor hebben we opmerkelijk veel aktes bewaard, waarin onder meer staat hoeveel troepen nodig zijn. Ook zijn wervingslijsten bewaard, waarop elke soldaat is genoteerd, van hertog tot boogschutter.''

43 jaar

Een van de opmerkelijkste soldaten uit de database is die van Thomas Gloucester. Zijn carrière kan maar liefst 43 jaar lang gevolgd worden, onder meer tijdens campagnes in Pruisen en in Jeruzalem en tijdens de slag bij Agincourt, waar het Britse leger in 1415 de Fransen versloeg.