AMSTERDAM - Microsoft heeft een rechtszaak aangespannen tegen een bedrijfje dat handelt in beltonen voor mobiele telefoons. Dat zou de afgelopen maanden duizenden gebruikers van Windows Live Messenger hebben lastiggevallen met reclame.

Funmobile, een bedrijfje uit Hong Kong dat opereert onder verschillende handelsnamen, stuurde gebruikers van de dienst volgens Microsoft berichten die afkomstig leken van bekenden. Daarin werd de ontvanger opgeroepen om op een link te klikken.

De website die ze daarmee bezochten, vroeg vervolgens om hun inloggegevens voor Live Messenger, om zich zo toegang te verschaffen tot de contactenlijst van het slachtoffer. Diens chatvrienden werden vervolgens eveneens bestookt met reclame.

Spim

Dergelijke reclame staat wel bekend als 'spim', een samentrekking van de 'spam' en 'IM', de gangbare afkorting voor instant messaging.

Microsoft wil dat de rechter in Seattle Funmobile verbiedt om door te gaan met 'spimmen'. Ook eist (PDF) het bedrijf een schadevergoeding. Volgens Microsoft moet de rechtszaak andere spimmers een duidelijk signaal geven dat het dergelijke praktijken niet accepteert.