AMSTERDAM - Amazon heeft alle verkochte exemplaren van twee elektronische boeken verwijderd van de Kindle, de e-reader van het bedrijf. Ironisch genoeg gaat het om werk van de Britse schrijver George Orwell.

Orwells bekendste boeken, 1984 en Animal Farm, schetsen het leven onder een dictatuur. In 1984 beschrijft hij een episode uit het leven van Winston Smith, een medewerker van het 'Ministerie van Waarheid' onder een toekomstig autoritair regime.

Smiths taak bestaat er uit de geschiedenis te herschrijven, zodat die overeenstemt met de opvattingen van de regerende partij. Daartoe past hij bijvoorbeeld krantenartikelen aan, en werpt de originelen in een 'memory hole', waar ze worden vernietigd.

Rechten

Amazon deed donderdag iets vergelijkbaars: het verwijderde de twee titels van de Kindles van klanten die de boeken hadden gekocht. Dat deed het nadat was gebleken dat de uitgever van de werken geen rechten bezat om de digitale edities uit te brengen.

DRM

Boeken in Amazons winkel zijn voorzien van een technologie ('Digital Rights Management') die het mogelijk maakt om illegaal kopieëren tegen te gaan. DRM stelt Amazon in staat om elektronische boeken op de Kindle op afstand te verwijderen.

Het incident leidde tot veel verontwaardigde reacties op internet. Amazon zegt in een reactie tegen de New York Times dat klanten hun geld terugkrijgen. Ook belooft het bedrijf boeken in dit soort gevallen in de toekomst niet langer te zullen verwijderen.