AMSTERDAM - Het Amerikaanse internetbedrijf Google stapt volgende maand op de fiets om beeldmateriaal te kunnen schieten van toeristische attracties in Nederland.

De plaatjes zullen worden opgenomen in Street View, een internettoepassing waarmee gebruikers van Google Maps al wijken en straten in onder meer Amsterdam en Rotterdam kunnen bekijken.

Google Nederland heeft een maand de beschikking over een speciale fiets die in de Verenigde Staten is ontwikkeld om foto's te maken waar auto's moeilijk kunnen rijden. Het bedrijf verwacht drie attracties in beeld te kunnen brengen en vraagt nu internetgebruikers een keuze te maken.

Lijstje

Op een lijstje dat is samengesteld door VVV Nederland, staan onder meer het Binnenhof, de Efteling, de Apenheul en Paleis het Loo.

De opvallende driewieler van 114 kilo kan maar een beperkt aantal plekken bezoeken, omdat het schieten van goede foto's veel tijd kost. Veel hangt af van het weer. Het mag niet te zonnig zijn en regen is ook niet goed, aldus een woordvoerder van de internetonderneming.

Street View

In maart dit jaar introduceerde Google het eerste Nederlandse beeldmateriaal voor Street View. Naast Amsterdam en Rotterdam zijn beelden van Groningen, Zaandam en Volendam in 360 graden op internet te zien.

Onomstreden is de dienst niet, omdat ook mensen in beeld zijn gebracht die dat helemaal niet wilden. Google zegt dat klagers 'hun' foto's kunnen laten verwijderen. De software van het bedrijf maakt gezichten en kentekens overigens automatisch onherkenbaar.

Auto's

Auto's van Google hebben de afgelopen maanden ook Den Haag, Haarlem, Hoorn en Deventer bezocht, maar volgens de zegsman van het bedrijf kan het nog wel enkele maanden duren voordat de foto's zijn toegevoegd.

Hetzelfde zal gelden voor het beeldmateriaal van de populairste toeristische trekpleisters.

Google experimenteerde eerder al met de Trike in het Italiaanse Genua en in Groot-Brittannië.