AMSTERDAM - De doorbraak van mobiel internet is definitief een feit: cybercriminelen lijken het eerste botnet op mobiele telefoons te hebben gecreëerd.

Het netwerk wordt gevormd door toestellen die gebruik maken van het mobiele besturingssysteem Symbian OS S60, en besmet zijn met het sms-virus Sexy Space, zo waarschuwen verschillende beveiligingsbedrijven.

Het virus verspreidt zich via sms'jes met daarin een link naar een website. Wie daarop klikt, krijgt het aanbod om pornografische software op de telefoon te installeren.

De software verstuurt hetzelfde sms'je vervolgens door naar alle contacten in het adresboek van de telefoon.

Server

Maar bovendien zoekt het contact met een server op internet, waar het allerlei details over de telefoon achterlaat. Onduidelijk is of het virus daar ook nieuwe instructies of kwaadaardige software downloadt.

Botnets

Sexy Space lijkt daarin op veel malware voor pc's. Die wordt steeds vaker ingezet om zogenoemde botnets te creeëren, netwerken van besmette computers die via een virus onder controle staan van cybercriminelen.

Dergelijk botnets worden doorgaans gebruikt voor de verspreiding van spam en virussen, diefstal van persoonlijke gegevens of aanvallen op webservers.