AMSTERDAM - Twitter ziet Google en Facebook als bedreiging en overweegt mogelijk een beursgang.

Dat blijkt uit enkele interne documenten die Techcrunch donderdag publiceerde. Ook lijkt de microblogsite een verdienmodel te hebben gevonden.

'Gecontroleerde commerciële accounts' zijn volgens de site de makkelijkse manier om geld te verdienen. Twitter denkt dat bedrijven en bekende personen bereid zijn om een bedrag te betalen voor hun account.

Daarnaast overweegt het bedrijf advertenties te plaatsen bij de zoekresultaten en gesponsorde Tweets toe te laten. Tot nu toe is de website advertentievrij.

Google

Uit de vergadernotities blijkt dat Google als grootste zoekconcurrent wordt gezien. "Google zou de vloer met ons aanvegen voor wat betreft het vinden van de juiste tweets." Tegelijkertijd vragen medewerkers vragen zich af of "wij met Google kunnen doen, wat anderen met Google hebben gedaan."

Om dat te bereiken moet "de zoekresultatenpagina van Twitter beter zijn dan die van Google", aldus de notities.

De dreiging van Facebook komt vooral voort uit de 'real-time' zoekresultaten die de sociale netwerksite heeft, de mogelijkheid om berichten over de status openbaar te maken en de nadruk op sms-toepassingen.

Beursgang

Dat een beursgang wordt overwogen zo blijken uit de vergadering van 26 mei jongstleden, waar werd besproken dat er contact met bankiers moet worden gezocht zodat zij konden helpen met de transactie. Wat die transactie is wordt niet duidelijk zo schrijft Techcrunch. "Maar het kan alleen om een beursgang of overname gaan."

Techcrunch kreeg deze week 300 documenten in zijn inbox van een hacker die op de servers van Twitter had weten in te breken. Dit zijn de laatste documenten die Techcrunch zal publiceren. "Twitter is daar niet blij mee, maar kan ermee leven", zo meldt de site.

Eerder publiceerde de site daaruit al plannen voor een televisieprogramma en financiële prognoses. Daaruit bleek dat Twitter in 2013 een miljard gebruikers wil hebben en dit jaar voor het eerst omzet hoopt te draaien.